Обсесивно-компулсивно разстройство

Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) е хронично психично разстройство, засягащо хора от всички възрасти, при което човек се сблъсква с обсесии и компулсии.

Обсесиите са натрапчиви, нежелани и повтарящи се мисли, образи или пориви, които обичайно са съпътствани от интензивни и дискомфортни чувства като страх, отвращение, несигурност и съмнение. Необходимо е да се отбележи, че обсесиите възпрепятстват ежедневните дейности, което частично определя дали човек има ОКР, а не обсесивна черта на характера.

 

  • Страх от контакт с предполагаеми замърсени вещества (микроби, телесни течности, химикали);
  • Агресивни или насилствени мисли към другите или към себе си;
  • Нежелани мисли или мисловни образи, свързани със секс;
  • Прекомерна загриженост за равномерност или симетрия.

Компулсиите са повтарящи се поведения или мисли, които човек прилага с цел да отстрани обсесиите. В повечето случаи хората с ОКР се чувстват принудени да извършват компулсивни действия, които често се оказват продължителни и неприятни за тях.

Често срещани обсесии включват:

  • Прекомерно почистване и/или миене на ръцете;
  • Многократно проверяване на различни неща, като например постоянно проверяване дали вратата е заключена;
  • Подреждане на предмети по определен, много прецизен начин;
  • Натрапчиво броене.

Разбира се, не всички навици се считат за компулсивни. Обикновено човек с ОКР няма контрол върху тези мисли и поведения, дори когато си дава сметка, че те са прекомерни. Освен това, човек не изпитва удоволствие, когато упражнява компулсивни поведения, макар че може да почувства краткотрайно облекчение.

В случай че смятате, че може да имате ОКР, моля, посъветвайте се със специалист преди да предприемете каквото и да е лечение.

Източници:

Obsessive-Compulsive Disorder. (n.d.). National Institute of Mental Health (NIMH). https://www.nimh.nih.gov/health/topics/obsessive-compulsive-disorder-ocd

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top