Полезни ресурси

Полезни телефонни линии

Ако искате да се запознаете по-добре с психичните разстройства, за тяхната същност и помощ за тях, можете да се обадите на телефон 02 42 111 всеки делничен ден от 12:00 до 16:00ч.

Ако пък темата за наркотичните вещества не ви е много ясна, на телефон 0888 99 18 66 можете да се свържете с професионалисти, които с радост ще ви отговорят на всички въпроси. Също така, може да посетите сайта на Националната Информационна Линия за наркотици и алкохол.

Ако имате нужда от някого, с когото да поговорите, можете да се свържете с телефоните на доверието на Българския червен кръст, 02 81 64 892 за София, или с центъра им за подкрепа на 08001 1466.

Фондация ,,Анимус“ имат гореща телефонна линия за пострадали от насилие на телефон 02 981 76 86, където жени, млади хора и деца могат да се свържат по всяко време на денонощието.

Неправителствената асоциация „Деметра“ има гореща телефонна линия за пострадали от насилие – 0700 40 150 и за пострадали от сексуални посегателства – 0800 18 017.

Фондацията ,,Сингъл Степ“ оказва помощ и подкрепа на хора, част от ЛГБТИ + обществото чрез онлайн чат всяка вечер от 20:00 до 23:00. Също имат и формуляр, на който можете да оставите съобщение по всяко време на денонощието.

Ако имате нужда от спешна помощ, можете да се свържете с Държавната агенция за закрила на детето на телефон 02 933 90 10.

А на телефон 116 111, можете да се свържете с Националната телефонна линия за деца

В DSM-5 (Диагностичен и статистически наръчник на психичните разстройства) са включени близо 300 психични разстройства.

Най-често срещаните от тях са:
– Тревожни разстройства, включително паническо разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство и фобии;
– Депресия, биполярно разстройство и други афективни разстройства;
– Личностни разстройства;
– Хранителни разстройства;
-Посттравматично стресово разстройство (посттравматичен стрес);
– Психотични разстройства, включително шизофрения.
По време на пандемията от COVID-19 през 2020 година, броят на хората, които имат тревожни или депресивни разстройства значително нарасна (с 26% – 28%) в рамките на една година. Повечето от тях все още не разполагат с достъп до ефективни грижи, въпреки че има възможност за третирането или дори предотвратяването на тези разстройства. 

Какво означава терминът „психично разстройство"?

Психичните разстройства са състояния, които негатично засягат мисленето, емоциите, настроението и поведението. Те могат да бъдат периодични и хронични.

Паническото разстройство е вид тревожно разстройство, при което човек изпитва редовни внезапни пристъпи на паника или непреодолим страх. Въпреки че всеки понякога изпитва тревожност, при хората с паническо разстройство пристъпите на безпокойство са интензивни и регулярни, възпрепятстват ежедневните дейности и често се появяват без видим провокатор.
Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) е хронично психично разстройство, засягащо хора от всички възрасти, при което човек се сблъсква с обсесии и компулсии.

Един от осем

По данни на Световната здравна организация (СЗО) през 2019 година 1 на всеки 8 души (приблизително 970 милиона души в световен мащаб) страдат от психическо разстройство. Въпреки нарастващата тежест на тази цифра, за съжаление, психичното здраве не получава достатъчно внимание.

През 2019 Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че 1 на всеки 8 души, което прави около 970 милиона от населението на света, има психично разстройство. Въпреки че все повече хора се включват към това число, темата за психичното здраве, все пак, не получава достатъчно внимание. 

Депресията, позната също като голямо депресивно разстройство (ГДР) или клинична кепресия, е едно от най-често срещаните психични заболявания, чиито остри симптоми се отразяват на чувствата, мисленето и всекидневните дейности като сън, хранене и работа.
Scroll to Top