Биполярно разстройство

Биполярното разстройство е психично разстройство, засягащо около 1% от населението. То причинява крайни изменения на емоциите, енергията и способността на човека да функционира. Съществуват два вида Биполярно разстройство: тип 1 и тип 2.

Тип 1 се характеризира с маниакални епизоди, които продължават поне една седмица и могат да бъдат интензивни, или с такива, които са толкова интензивни, че човекът се нуждае от незабавна медицинска помощ. Обикновено се появяват и депресивни епизоди, които продължават около 2 седмици.

Тип 2 се характеризира с депресивни, както и с хипоманиакални епизоди, които са по-слабо изразени от маниакалните, но все така смущаващи.

Манията е състояние, което се отличава с високо ниво на енергия, повишено настроение и по-голяма активност. Изпитващите мания хора могат да се чувстват еуфорични или раздразнителни, да имат препускащи мисли, да говорят много бързо и да упражняват рисково поведение.

Хипоманията е подобна на манията, но не толкова изразена. Тя може да се усеща като период на висока продуктивност и креативност, но също така може да доведе до импулсивност и лоши решения.

Депресивните епизоди са периодите на понижено настроение, намалена енергия и загуба на интерес към различни дейности. Те могат да включват чувство на тъга, безнадеждност и безполезност, както и промени в апетита и режима на съня.

Биполярното разстройство се лекува с терапия и медикаменти, като стабилизатори на настроението и антипсихотици. За хората с биполярно разстройство е важно да имат план за лечение и да се придържат към него.

Биполярното разстройство може да бъде овладяно, но то е хронично състояние, което изисква постоянни грижи. С правилното лечение хората с биполярно разстройство могат да водят пълноценен живот.

Ако Вие или някой Ваш близък изпитвате симптоми на биполярно разстройство, е важно да потърсите помощ от медицински специалист. Помнете, че психичните разстройства не са нещо, от което трябва да се срамувате, и търсенето на помощ е проява на сила.

Малко факти:

Биполярното разстройство е психично разстройство, което засяга милиони хора по света. Ето някои важни факти и статистически данни за това заболяване:

  • Средната възраст на възникване на състоянието на биполярно разстройство е 25 години, но то може да се развие на всяка възраст;
  • Биполярното разстройство засяга приблизително 1% от световното население, което се равнява на около 70 милиона души;
  • Биполярното разстройство има силен генетичен компонент, като вероятността роднините от първа степен на хора с биполярно разстройство да развият това заболяване е до 10 пъти по-голяма;
  • Биполярното разстройство тип 1 засяга приблизително 1% от населението, докато тип 2 – приблизително 2,5% от населението;
  • При жените с биполярно разстройство може да се наблюдават повече депресивни епизоди, отколкото при мъжете, и при тях рискът от бърза епизодичност е повишен;
  • Хората с биполярно разстройство са изложени на по-висок риск от развитие на други психични заболявания, като тревожни разстройства, хранителни разстройства и зависимости от наркотични вещества, като до 60% от хората с биполярно разстройство страдат и от злоупотреба със субстанции;
  • Рискът от самоубийство е висок. Изследванията показват, че до 20% от хората с биполярно разстройство загиват вследствие на самоубийство, като процентът им е по-висок от този при общото население. Биполярното разстройство всъщност се свързва с най-висок риск от самоубийство сред всички психични заболявания;
  • Хората с биполярно разстройство могат да имат и проблеми с физическото здраве, като сърдечни заболявания, затлъстяване и диабет. Проучванията са установили, че вероятността хората с биполярно разстройство да развият диабет е до 3 пъти по-голяма, отколкото при общото население.

Важно е да помним, че биполярното разстройство е истинско и сериозно състояние, което изисква подходящо лечение и подкрепа. Ако Вие или някой, когото познавате, изпитвате симптоми на биполярно разстройство, е важно да потърсите помощ от медицински специалист.

Стигматизиращ език

Стигматизиращият език може да окаже значително влияние върху начина, по който хората възприемат и разбират психичните разстройства, в това число и биполярното разстройство. Един често срещан пример е разграничението между изразите: „Аз съм биполярен” и „Аз имам биполярно разстройство”.

Използването на език, насочен към човека, е основен начин да се наблегне на човека, а не на състоянието. Казвайки „човек с биполярно разстройство”, признаваме, че човекът е нещо повече от неговата диагноза, и избягваме да го определяме единствено чрез психичното му разстройство.

От друга страна, думите: „Аз съм биполярен” водят до предположението, че състоянието е цялата идентичност на човека, което допринася за стигмата и погрешното разбиране на биполярното разстройство. Необходимо е да се отбележи, че биполярното разстройство е медицинско състояние, което човек преживява, но то не определя кой е човекът като личност.

Много организации за психично здраве, включително Националният съюз за психични заболявания (NAMI), подкрепят използването на език, насочен към човека. Този подход може да помогне за намаляване на стигмата и да поощри повече уважение към хората с психични заболявания.

Важно е също така да се разбират медицинските термини, използвани при обсъждането на биполярното разстройство. Това е състояние, което се характеризира с екстремни промени в настроението, включително епизоди на мания (чувство на изключително приповдигнато настроение и раздразнителност) и депресия (чувство на крайна потиснатост и тъга).

Овладяването на биполярното разстройство може да бъде предизвикателно, но с подходящо лечение и подкрепа много хора с биполярно разстройство съумяват да водят пълноценен живот. Езикът, който използваме, за да говорим за психичните разстройства, е от съществено значение и трябва да бъде част от тази подкрепа.

При общуване с приятел с биполярно разстройство

Разбирането и подкрепата към близък човек, страдащ от биполярно разстройство, е от съществено значение за изграждането на пълноценни взаимоотношения.

Ето три ключови съвета за провеждане на пълноценни разговори:

1️. Информирайте се: запознайте се с биполярното разстройство, за да разсеете всякакви погрешни схващания. Научете за различните фази – маниакална и депресивна – и как те могат да се отразят на настроението, енергията и поведението на вашия близък. Тези познания ще ви позволят да подхождате към разговорите със съпричастност и разбиране.

2. Уважавайте границите: Съобразявайте се с границите и индивидуалните нужди на вашия близък. Приемете, че по време на определени епизоди те може да се нуждаят от пространство и уединение. Уважавайте техните решения, без да ги приемате лично, и ги уверете, че сте на разположение, когато почувстват готовност да се свържат.

По този начин можете да създадете среда, която насърчава откритата комуникация и укрепва взаимоотношенията, които не са определяни от едно психично разстройство.

3️. Активно изслушвайте: По време на дискусиите се съсредоточете върху внимателното вслушване в мислите и емоциите на вашия близък, без да го осъждате. Потвърждавайте преживяванията и емоциите им, признавайки техните борби, като същевременно предлагате подкрепа и насърчение. Избягвайте да се опитвате да „решавате“ проблемите им; вместо това осигурете състрадателно ухо и безопасно пространство, в което да могат да изразят себе си.

Източници:

Bipolar disorder. (n.d.). National Institute of Mental Health (NIMH). https://www.nimh.nih.gov/health/topics/bipolar-disorder

Световна Здравна Организация (СЗО), (2020), Биполярно разстройство, https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/bipolar-disorder

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top