Депресия

Депресията, позната също като голямо депресивно разстройство (ГДР) или клинична кепресия, е едно от най-често срещаните психични заболявания, чиито остри симптоми се отразяват на чувствата, мисленето и всекидневните дейности като сън, хранене и работа.

Различните видове депресия са съпроводени от различни симптоми и могат да се проявят вследствие на конкретни обстоятелства:

 • Персистиращо депресивно разстройство (дистимия), включващо по-слабо изразени симптоми, които продължават значително по-дълго, обичайно поне 2 години;
 • Перинатална депресия, която се проявява, когато жената изпитва сериозни депресивни състояния по време на бременността или след раждането (следродилна депресия);
 • Голямо депресивно разстройство (ГДР), което включва чести симптоми на депресия за поне 2 седмици, които пречат на способността за работа, съня, ученето и храненето;
 • Депресия със симптоми на психоза, при която човек изпитва заблуди (смущаващи неверни убеждения) или халюцинации (чуване или виждане на неща, които другите не виждат и не чуват);
 • Сезонно афективно разстройство, което се появява и изчезва със смяната на сезоните, като обикновено започва в края на есента и началото на зимата и изчезва през пролетта и лятото.

Хората, страдащи от депресия, могат да изпитват някои от следните признаци и симптоми:

 • Затруднения със съня, събуждане рано сутрин или прекомерно спане;
 • Загуба на интерес или удовлетворение при вършене на хобита и други дейности;
 • Постоянно мрачно, тревожно или „празно” настроение;
 • Намалена енергия, отпадналост или усещане за „забавяне”;
 • Промени в апетита или непредвидени промени в теглото;
 • Мисли за смърт, самоубийство или опити за самоубийство;
 • Болки, главоболия, спазми или храносмилателни проблеми без ясна физическа причина, които не намаляват дори при лечение;
 • Чувство на безнадеждност или песимизъм;
 • Чувство на вина, безполезност или безпомощност.

Тежестта и честотата на симптомите, както и продължителността им, варират съобразно индивидуалните особености на човека, конкретното заболяване, както и стадия на заболяването. В случай че смятате, че може да страдате от депресия, потърсете помощ от специалист по психично здраве.

Симптоми на депресия

Тъгата е неразривна част от Голямото Депресивно Разстройство (ГДР), но двете понятия съвсем не са синоними. Разпознаването и разбирането на разликите може да Ви улесни в преценката кога да потърсите лечение.

Тъгата е човешко състояние, което всеки изпитва в периоди на стрес или затруднения. Множество житейски събития могат да предизвикат у хората чувство на тъга или нещастие. Неуспех при изпит, невъзможност за намиране на работа или сблъсък с други обезсърчаващи събития, като например загубата на близък човек, също могат да предизвикат тъга.

Тъжният човек обаче обикновено може да намери известно облекчение, като поплаче, изкаже огорчението си или изрази разочарованието си. В по-голямата част от случаите тъгата е свързана с конкретен отключващ фактор, докато при ГДР може да няма установена причина. Тъгата обикновено преминава с времето. Ако човек изпитва трудности да се върне към нормалното си ежедневие, това може да е признак на ГДР.

Голямото Депресивно Разстройство, от друга страна, е психично разстройство, което въздейства върху множество области от живота на човека като значително видоизменя поведението. То може да се появи при хора от всякакъв пол и възраст.

Специалист по психично здраве би сметнал, че човек, който има симптоми на ГДР за повече от две седмици, вероятно има медицинско смущение, отколкото продължителна тъга.

Лечението на ГДР след поставяне на професионална диагноза може да включва следното:

 • Лекарствени средства: селективни инхибитори на реабсорбацията на серотонин (SSRI), вид антидепресанти. Те въздействат, повишавайки нивото на серотонин в човешкия мозък. Серотонинът е химически невротрансмитер, който спомага за подобряване на настроението;
 • Психотерапия и консултации: разговори с обучен специалист. Психотерапевтът може да помогне за идентифициране на проблемните области, да предостави средства за преодоляване на проблема и да информира засегнатото лице за действителността на състоянието.

За разлика от тъгата, ГДР може да предизвика трудности при посрещане на ежедневните занимания на човека.

Ако смятате, че се сблъсквате с ГДР, а не с чувство на тъга, консултирайте се със специалист по психично здраве.

Източници:

Depression. (n.d.). National Institute of Mental Health (NIMH). https://www.nimh.nih.gov/health/topics/depression

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top