Насилие, основано на пола

Насилието, основано на пола, е социален проблем, който засяга милиони хора по света. То включва различни форми на злоупотреба и насилие, насочени предимно към жени и момичета, въпреки че може да засегне всеки, независимо от пола, възрастта, етническата принадлежност или икономическия статус.


Насилието над жени в цифри: 


1. Разпространение: Една на всеки три жени е преживяла физическо и/или сексуално насилие. 

2. Сексуално посегателство: Приблизително 7% от жените са били обект на сексуално насилие от страна на лице, което не е техен партньор.

3. Насилие от страна на интимния партньор: 38% от убийствата на жени са извършени от интимния им партньори.

4. Женско генитално осакатяване: Над 200 милиона жени са преживели някакъв вид генитално осакатяване.Значимостта на действието


Насилието, основано на пола, не се ограничава само до определени региони или социално-икономически условия. То е навсякъде и засяга всички. Като даваме приоритет на превенцията, образованието и сътрудничеството, можем да създадем свят, в който всички живеят свободни от насилие.


Не забравяйте, че насилието, основано на пола, не е само проблем на жените; а е проблем свързан с човешките права. Трябва да се обединим, за да сложим край на тази пандемия.Източници:

World Bank Group. “Gender-Based Violence (Violence Against Women and Girls).” World Bank, 30 Mar. 2023.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top