Полова идентичност

Половата идентичност е вътрешното и индивидуално усещане за пола на всеки човек. Това е чувството, че някой е жена, мъж, и двете, нито едното или някъде в спектъра на половете. Половата идентичност на дадено лице може да бъде същата или различна от пола, определен по рождение. Половата идентичност може да се променя с течение на времето. 

От съществено значение е да се отбележи, че половата идентичност се различава от сексуалната ориентация на човека.

Полът, от друга страна, е класификацията на хората от анатомична гледна точка, която ги разграничава като мъже, жени или интерсексуални (хора, родени с биологични белези и на двата пола). Тази класификация обикновено се определя при раждането. 

Изразяването на пола обхваща начините, по които хората публично проявяват своя пол. Това включва поведение, външен вид и език на тялото.

Съществуват различни видове полова идентичност:

Цисджендър (Cisgender): Отнася се за лица, чиято полова идентичност съвпада с пола, който е определен при раждането.

Транс или трансджендър (Transgender): Отнася се за лица, които установяват несъответствие между своята полова идентичност и пола, определен им при раждането. Някои трансджендър хора се чувстват така от много ранна възраст, докато други преминават през период, в който поставят под въпрос своята полова идентичност, преди да осъзнаят истинската си същност. Важно е да се отбележи, че човек не е нужно да преминава през хормонална терапия и/или операция за смяна на пола, за да се идентифицира като трансджендър. 

Небинарни, различни по пол / джендъркуиър, разнообразни по пол / джендър дайвърс (Non-binary, Genderqueer, Gender Diverse): Това са термини, обхващащи лица, които не се идентифицират като мъже или жени. Те могат да се припознават към характеристики и на двата пола или изобщо към нито един от тях. 

С променлива полова идентичност / джендърфлуид (Gender Fluid): Хората с променлива полова идентичност  / джендърфлуид са хора, чийто пол варира или се променя с течение на времето. Това може да се случва от време на време, всеки месец, всяка седмица, всеки ден или дори няколко пъти през деня. Половата идентичност може да се променя драстично, плавно, бързо или бавно. 

Полова дисфория (Gender dysphoria): Описва дискомфорта, който хората изпитват, когато половата им идентичност е в противоречие с биологичния им пол. Изключително важно е да се уточни, че половата дисфория не е психично заболяване. Въпреки това постоянното чувство на неудовлетвореност може да доведе до депресия и тревожност. Преходът (transitioning) от една полова идентичност към друга е процес, при който хората привеждат външния си вид в съответствие с половата си идентичност, като включва промени като приемане на ново име или подлагане на медицински процедури за утвърждаване на пола, като например хирургическа намеса.

 

Източници:

Gender identity and gender expression | Ontario Human Rights Commission. (n.d.). https://www.ohrc.on.ca/en/policy-preventing-discrimination-because-gender-identity-and-gender-expression/3-gender-identity-and-gender-expression#:~:text=A%20person’s%20gender%20identity%20may,up%2C%20body%20language%20and%20voice.

Gender identity – NHS Digital. (n.d.). NHS Digital. https://digital.nhs.uk/data-and-information/data-collections-and-data-sets/data-sets/mental-health-services-data-set/submit-data/data-quality-of-protected-characteristics-and-other-vulnerable-groups/gender-identity

Nspcc. (n.d.). Gender identity. NSPCC. https://www.nspcc.org.uk/keeping-children-safe/sex-relationships/gender-identity/

Wiki, C. T. G. (n.d.). Genderfluid. Gender Wiki. https://gender.fandom.com/wiki/Genderfluid

 

World Health Organization: WHO. (2019, June 19). Gender. https://www.who.int/health-topics/gender#tab=tab_1

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top